Viral marknadsföring är den ultimata formen av social marknadsföring. Du kan även kalla det för ryktesbaserad marknadsföring. Det innebär helt enkelt att någon form av innehåll som du har skapat sprids på ett organiskt vis av dem som ser eller hör innehållet.

Oavsett om det är en produkt, ett projekt eller t.ex. en video du tjänar annonsintäkter på så kan vem som helst bli rik över en natt om den blir riktigt viral. För en webbshop krävs det naturligtvis både att produkten sprids till tillräckligt många människor, samt att dessa besökare konverteras till kunder.

Vanliga reklamkampanjer kan du oftast basera på tidigare framgångar och uppnå liknande resultat. Viral marknadsföring är dock den svåraste formen av annonsering, eftersom det i princip är omöjligt att kopiera något som fungerade tidigare och minst lika svårt att förutspå resultaten.

Vad är det som gör innehållet viralt?

Detta är en väldigt svår fråga som digitala marknadsförare kämpar med dagligen. Det viktigaste är naturligtvis att du inte riktar dig mot en för smal målgrupp, innehållet måste kunna gillas och delas av i princip vem som helst. Vissa lyckas skapa innehåll som på ett nästan magiskt vis sprids gång på gång, medan andra blir begravda i nyhetsflödet. Har de några knep eller vet de något som du inte vet?

Det enkla svaret är ja. De är antagligen väldigt bra på att skapa sitt innehåll, vare sig det är texter, videos, podcasts, bilder eller något annat – Så länge det har någon form av värde. De kanske redan har många följare tack vare sina tidigare framgångar. De har antagligen bra kontakter med inflytelserika människor som kan hjälpa till med att exponera innehållet för många ögon från första början.

Om det du skapar är tillräckligt bra kan du själv starta spridningen utanför dina egna kanaler. Du kan leta upp folk som söker svar på en viss fråga, till exempel i forum eller blogginlägg och ge dem svar på tal via din artikel eller video. Du kan skicka länkar till ditt innehåll till inflytelserika personer som brukar dela med sig av liknande innehåll. Du kan be experter i området om feedback eller om att göra ett utbyte. Håll det rättvist, intressant och relevant så kan du få oväntade framgånger, samt kontakter för framtida samarbeten.

Vad är då värdefullt innehåll? Det kan vara en nyhet som väcker folks intresse, något som är väldigt underhållande, något väldigt intressant, eller något som skapar en känslomässig reaktion hos den som tar del av innehållet. Emotionellt innehåll är så effektivt eftersom det är enkelt att få personens uppmärksamhet. Det spelar inte så stor roll vilken typ av känslor det väcker, vare sig det är glädje, längtan, ilska eller sorg. När du får publiken att känna något är det mer sannolikt att de delar innehållet med andra.

Hur kan jag väcka känslor med mitt innehåll?

Du kan ta en titt på den typ av innehåll som har blivit mest viralt över de senaste åren – det finns ändlösa exempel. Från tusentals kattvideor till Volvo-kampanjen med Jean-Claude van Damme. Försök förstå de olika känslorna för att kunna rikta dig emot dem. Här under kommer vi att snabbt gå igenom några av de vanligaste känslorna som upplevs i nyhetsflödet varje dag.

Känslomässigt innehåll

Respekt och förundran
Dessa känslor kan publiken känna för många olika typer av innehåll. Något som är så underbart, imponerande och otroligt att folk vill så väl kommentera som dela med sig av det. Det kan t.ex. vara en personlig prestation eller en altruistisk handling som folk uppskattar på en djup nivå. Många videos med sociala experiment och självlösa handlingar har blivit virala för att folk har blivit rörda, samt fyllda med respekt för den eller dem som utför handlingen.

Hat och ilska
Kontrovers och radikala åsikter ger ofta upphov till diskussion. När folk blir upprörda vill de ofta säga emot och sätta den andre på plats, vare sig de har rätt eller fel. Därför behöver du inte alltid försöka tillfredsställa alla om du inte vill, huvudsaken är att du har något att säga. Det finns reklamfilmer som många hatade och därmed diskuterades mycket mer än omtycka reklamer, vilket ändå är en lyckad kampanj!

Rädsla och ångest
En djup känsla som har fysiologiska effekter, så som ökad puls och utsläpp av kortisol eller adrenalin. Det ger i sin tur ökat fokus. En väldigt vanlig marknadsföringstaktik är att upplysa folk om ett problem, skrämma dem för de negativa konsekvenserna och sedan sälja en lösning. Detsamma gäller skrämselvideor och obehagliga historier, som ofta dyker upp i sociala medier.

Glädje
Alla gillar att skratta och le, så varför inte ge dem vad de vill ha? Riktiga roliga klipp och andra typer av skojigt innehåll är bland det mest sedda av allt – Vissa gör inget annat än att dela sådant dagarna i ända. Om du kan skapa innehåll som får folk att dra på mungiporna är du på god väg till framgång.

Förtjusning
Med förtjusning menar jag känslan som uppstår när man ser någonting väldigt, väldigt gulligt. Söta bilder och videos är bland de mest spridda över hela internet. Det verkar som att folk aldrig blir trötta på att se djur, bäbisar, par och tecknade figurer. Till och med söta citat blir ofta spridda till massvis av människor.

Åtrå, begär och längtan
Om du kan skapa en känsla av åtrå så har du god chans att locka besökare. Det uråldriga uttrycket “sex säljer” är ett solklart exempel, men folk kan längta efter så mycket mer. Det går att fresta folk med delikata bakverk, pengar, soliga semesterorter, män, kvinnor och allt däremellan.

Upplysning
Användbar information har ett uppenbart värde för folk. Sådant som är bra att veta gör dina läsare/tittare intresserade och gör att de gärna delar innehållet. Det kan vara nästan vad som helst, från infografik till ett smart citat till ett nytt recept till en guide för hur du använder en viss produkt, eller hur du får ut mer av den.

Så kallat “Click-bait”
Väldigt många hemsidor använder sig av sensationella och/eller missledande rubriker för att fler ska klicka på länken. Det brukar vara saker i stil med “…Du kommer inte TRO vad som hände sen!”. Det kan vara en effektiv metod för att få fler visningar på kort sikt, men kan göra att du tappar tillit i längden. Personligen skulle jag inte rekommendera denna strategi, men att lura folk lockar inte bara in dem – Det gör dem arga, vilket skapar diskussion.

Summering av viralitet

Vare sig du driver en blogg, en webbshop, en företagssida eller en YouTube-kanal så är viralitet i de allra flesta fallen en positiv sak för dig. Tänk på att anpassa innehållet efter din publik och hur du vill att du/ditt företag ska framstå i deras ögon. Det finns som sagt ingenting som garanterar att ditt innehåll blir viralt, men du kan göra mycket för att försäkra att det inte blir det. Skriv aldrig innehåll bara för utfyllnadens skull, utan värde. Försök att imponera, väcka känslor, informera och underhålla!

Om du fått insikt av denna artikel, kom ihåg att dela den. Vem vet, du kanske gör den viral? 😉