Sökmotormarknadsföring är som ämne fyllt av skilda åsikter och perspektiv. Vissa av dem är betydligt bättre än andra, så det gäller att följa rätt råd för att nå framgång utan att kasta pengar i sjön.

När du vet vad du bör fokusera på så kommer du att betala mindre per klick, nå fler kunder och göra dina digitala kampanjer mer lönsamma.

Här har vi samlat ihop 21 exempel på saker vi hört, men som inte stämmer (eller är missledande).

1. Google är den enda sökmotorn som är lönsam

Google AdWords bör alltid komma i första hand för den som planerar sökmotormarknadsföring, särskilt i Västvärlden. Det är dock inte det enda alternativet, det finns fler sökmotorer där marknadsföring kan fungera bra. Den största konkurrenten är Microsofts Bing Ads, där sökvolymerna är betydligt lägre än i Google, men det är även kostnaderna. Eftersom du kan importera dina kampanjer direkt från AdWords till Bing kan det definitivt vara värt att prova på. Om du vänder dig mot den Ryska marknaden så är Yandex.Advertising det självklara alternativet.

2. Sökmotormarknadsföring är en nödvändig investering för alla företag

Visst passar sökmotormarknadsföring de allra flesta företagen som bedriver verksamhet online, men det finns andra former av digital marknadsföring som i vissa fall kan passa bättre. LinkedIn Advertising kan exempelvis vara mer effektivt för att nå rätt beslutstagare inom företag. För andra kan sociala medier som Twitter eller Facebook vara bättre marknadsföringskanaler.

3. Sökmotormarknadsföring är det billigaste sättet att öka sin försäljning på

Det är onekligen ett av de bästa sätten att nå kunder när de är redo att genomföra ett köp, men det betyder inte att det är det billigaste. Bortsett från sökmotoroptimering kan exempelvis e-postmarknadsföring vara mycket mer kostnadseffektiv. Det är dock sant att sökmotormarknadsföring, särksilt i Google AdWords, ofta är den som lockar flest nya kunder.

4. Högst position ger dig bäst avkastning

Det här är långt från hela sanningen. Ibland kan förstaplatsen vara väldigt lönsam, men i många fall ger den dig många klick från folk som ännu inte är redo att köpa. De som klickar på den första annonsen är ofta på forskningsstadiet och vill bara ha information om ämnet, eller jämföra priser. Det är alltså inte förstaplatsen du bör ha som mål om du vill få bästa möjliga avkastning på din investering.

5. Man bör stäng av annonseringen på natten

Du kan ställa in när och var dina annonser ska visas, men du bör inte göra det för att du “har en känsla” eller “har hört det någonstans”. Du kan använda dig av analytiska verktyg för att få verkliga siffror på när dina annonser presterar som bäst och anpassa visningstiderna efter dem. Vem vet, dina kunder kanske älskar att beställa hem prylar från nätet klockan 03:45 på Tisdagar?

6. Sökmotormarknadsföring kräver ingen kontinuerlig övervakning

Det sägs ofta att sökmotormarknadsföring i t.ex. AdWords är enkelt, eftersom du kan skapa dina kampanjer och låta annonserna “sköta sig själva”. Det kan faktiskt gå ganska bra i vissa fall, men det är en dum idé om du verkligen vill utveckla din marknadsföring och få bäst avkastning. Denna filosofi är vanlig bland annonsörer som inte har några tydliga mål eller tillräcklig tid/förmåga att analysera resultaten. Det är en pågående process att driva produktiv sökmotormarknadsföring, som kräver en hel del tester och övervakning.

7. Det är bäst att göra ändringar dagligen

Motsatsen till föregående myt är minst lika riskfylld, nämligen att konstant ändra på saker utan tillräcklig data. Varenda förändring bör vara baserad på mer än bara magkänsla. Ibland är det lätt att upptäcka självklara misstag och misslyckanden, men oftast måste man ha tålamod. Om dina annonser bara har visats ett par hundra gånger eller fått några dussin klick sedan du ändrade dem sist så är det svårt att dra vettiga slutsatser.

8. Kvalitetspoängen är oviktig

Det är många oerfarna annonsörer som endast fokuserar på att justera klickpriset och att räkna konverteringar. Det är dock viktigt att testa många olika variationer av sina annonser för att få fram de mest effektiva exemplaren. Därtill kommer Quality Score, som faktiskt kan påverka både kostnaden av dina klick och dina annonsers position. Skillnaden i kostnad kan vara så mycket som 600%(!), så när du vill nå en stor publik bör du alltid försöka maximera din kvalitetspoäng. Kort sagt handlar det om att göra sökordet, annonsen och landningssidan så relevanta som möjligt för varandra.

9. Det är bara avkastningen på investeringen som betyder något

Av någon anledning används ROI (Return On Investment) som det enda måttet av många sökmotorannonsörer. Det ignorerar dock det totala värdet av kunden, det så kallade livstidsvärdet. Om du inte planerar att endast sälja en produkt till kunden och aldrig mer se samma person på din sida så kan det i vissa fall löna sig att betala mer för förvärv. Många framgångsrika företag uppmuntrar sina kunder att gå med i nyhetsbrevet och/eller följa dem i sociala medier.

10. Alla siffror är lika viktiga

Den andra extremen är att mäta allt som går, utan att egentligen förstå vad som sker eller vad målen är. Inom digital marknadsföring går det att mäta i princip allting, men det hjälper knappast om du inte vet vilka slutsatser du kan dra baserat på alla diagram och siffror. Se till att du främst bevakar det som stödjer beslutstagande.

11. En annons per annonsgrupp räcker gott

Ett vanligt misstag är att endast skapa en annons per annonsgrupp, utformad på ett vis som skaparen tycker är bäst. Vi kan dock med erfarenhet säga att det nästan är omöjligt att förutspå vilken kombination av ord och uppmaningar som kommer att leda till flest klick. Därmed är det rekommenderat att du provar många olika variationer och låter dem kämpa mot varandra tills du har en eller ett par klara segrare, varpå du börjar om igen. Kom ihåg att en välformulerad annons kan ha en ordentlig inverkan på så väl klickfrekvensen som kvalitetspoängen – och därmed kostnaden.

12. Använd bara varumärkessökord

Så kallade “Branded Keywords” är nästan alltid lönsamma, eftersom en kund som söker efter ett visst varumärke oftast är närmare köpstadiet än någon som söker på ett allmänt sökord. Av samma anledning kan de dock begränsa räckvidden för dina annonser. Därmed bör du även rikta annonser mot mer allmänna nyckelord för att nå så många som möjligt.

13. Ha alla nyckelord i samma annonsgrupp

Nyckelord, annonser och landningssidor bör alltid vara starkt relaterade till varandra, vilket blir svårt när alla möjliga sökord ligger i samma annonsgrupp. Att dela upp sina annonsgrupper kan ha en massiv inverkan på klick- och konverteringsfrekvensen, samt kostnaden per klick.

14. Använd bara ett eller ett par nyckelord per annonsgrupp

Å andra sidan kan det lätt leda till överoptimering om du är för restriktiv med dina sökord. Snarlika nyckelord kan i regel grupperas tillsammans utan problem, även om du har många. Det kan dock vara en god idé att ha sina toppresterande nyckelord i egna annonsgrupper, med skräddarsydda annonser för att maximera deras effekt.

15. Använd alla nyckelord som hör till ämnet

Att lägga till varenda variation av vartenda nyckelord låter som en bra idé på pappret, men konverteringsfrekvensen skiljer sig ofta radikalt mellan olika former av ett sökord. Dessutom är det svårare att få en bra kvalitetspoäng för alla olika varianter. Det är därför vi rekommenderar att du, särksilt om du har en liten budget, börjar med att introducera ett fåtal varumärkessökord och allmänna sökord. Optimera dina kampanjer kring dem, så kan du långsamt öka täckningen och prova på mer allmänna söktermer.

16. Ta bort alla nyckelord utan visningar

Detta är en vanlig åtgärd bland många sökmotorannonsörer, men absolut inte nödvändig. Att de bort dessa nyckelord påverkar inte kvalitetspoängen över huvud taget. Dessa nyckelord kan vara väldigt specifika och därmed ha en större chans att leda till försäljning om någon söker efter dem. Du bör istället hålla utkik efter sökord som får många visningar, men väldigt få klick, eftersom dessa har en negativ inverkan på kvalitetspoängen och därmed ökar kostnaden per klick.

17. Standardinställningarna fungerar bäst i sökmotormarknadsföring

Inställningarna för dina kampanjer bör alltid utformas baserat på dina specifika mål och det är sällan de förvalda alternativen faller i linje med dem. Till exempel kan det göra en massiv skillnad om dina annonser roteras kontinuerligt eller om de bäst presterande annonserna får förtur, om du riktar dem efter plats eller språk, om du manuellt ställer in budgivningen eller låter Google göra det, etc. Det är även rekommenderat att hålla Display-annonser i egna annonsgrupper, eftersom de är en helt egen konstform.

18. Google AdWords-annonser fungerar precis lika bra i Bing och Yahoo

Både Bing och Yahoo låter dig importera kampanjer direkt från ditt AdWords-konto, vilket är en väldigt smidig metod för att få grunden lagd. Efter det kan det dock kräva en del redigering för att optimera dem, eftersom de olika sökmotorerna fungerar på lite olika sätt – Ha särskild koll på de olika matchningsalternativen. De skiljer sig dock mycket mindre än förr, eftersom Yahoo är en av Googles sökpartners och Bing Ads uppdaterades för att vara mer som AdWords. Tidigare var du tvungen att skapa varje annons i varje sökmotor!

19. Ju mer du investerar, desto högre kvalitetspoäng får du

Som vi konstaterade tidigare så beror kvalitetspoängen (eller kvalitetsresultatet) på en mängd olika faktorer, inklusive vilka annonser som är kopplade till vilka sökord, vilka deras landningssidor är och hur väl de relaterar till varandra. Så om du vill spara på klickkostnader

20. Ignorera konkurrenterna och fokusera på egna annonser

Du bör inte göra direkta kopior av dina konkurrenters annonser, men genom att hålla koll på vad de gör kan du få en god uppfattning om hur du kan stå ut i mängden.

21. En bra konverteringsfrekvens är lika med bra kvalitetspoäng

Din sökmotormarknadsförings omräkningskurs påverkar inte kvalitetspoängen – åtminstone inte när det gäller AdWords-annonsering, så kom ihåg att en fantastisk konverteringsfrekvens inte nödvändigtvis innebär den lägsta kostnaden per klick.