Vad innebär off-page-optimering?

Off-page-optimering är sökmotoroptimering som görs utanför din egen webbplats. Kort sagt handlar det om länkbyggnad och rykteshantering.

Länkbyggnad i praktiken

Länkbyggnad består av tre steg: länkforskning, kontakter och länkbyggnad. För mer information om alla arbetsfaser, ankartexter och länktyper, se vår guide till sökmotoroptimering.

Länkarna till en webbplats är en viktig faktor i hur pålitlig webbplatsen är i ögonen på sökmotorerna. När en sida ses som mer tillförlitlig än konkurrerande sidor så höjs dess position i sökresultaten, förutsatt att innehållet på sidorna är av likvärdig kvalitet och är optimerade för samma sökord.

I praktiken handlar det om att få andra tillförlitliga och relevanta webbplatser att länka till din webbplats, vilket ökar auktoriteten för din webbplats. Länkbyggnad bör vara en långsiktig och kontinuerlig process, så att alla bra länkmöjligheter kan utnyttjas.

1. Länkforskning

Länkforskning kan påbörjas efter att du har gjort sökordsforskning, baserat på en sökordsplan och du har skapat innehåll till din webbplats.

  1. Du kan inleda länkforskningen genom att undersöka dina konkurrenters länkar. Hitta dem med hjälp av nyckelorden från sökplanen.
  2. SEO-verktyg kan användas för att skapa en lista av sidor som länkar till dina konkurrenter.
  3. Gå igenom listan manuellt för att se om du också kan få länkar från samma sidor.

Listan över konkurrenternas länkprofiler görs förslagsvis i ett kalkylark. Markera vilka sidor du skulle kunna få länkar ifrån, tillsammans med kontaktinformation till den som ansvarar för sidan.

2. Kontakt

När du har gått igenom dina konkurrenters länkprofil så kan du ha dussintals sidor med länkmöjligheter att utforska. Då är det dags att ta kontakt.
Försök att komma i kontakt med webbplatsens webbmaster, redaktör eller ägare och fråga om det är möjligt att få en länk, samt eventuellt vad det kostar. Lista priserna och gratismöjligheterna i ditt kalkylark.

3. Länkbyggnad

Efter sökordsforskning och kontakt så kan du välja vilka möjligheter du vill utnyttja. Det är bra att tänka på sidans relevans och tillit för att förstå värdet på länken. Därefter måste du tänka på vilka ankartexter du vill använda.
Om din webbplats innehåller användbar information, bra produkter eller tjänster så kanske du kan få kostnadsfria länkar från bra webbplatser. En webbutik kan exempelvis få länkar från produkternas tillverkare.
Det finns hundratals länkbyggnadstekniker och vad som fungerar för en webbplats fungerar inte nödvändigtvis för en annan. I regel kan man säga att ju mer pålitlig och relevant en webbplats är till din, desto bättre är det att få en länk därifrån.
Om du bygger dina egna länkar, eller med ett internt team, så är det värt att prata med en SEO-konsult.

Exempel på länktyper och deras kostnader

Här hittar du exempel och priser på bra länkar.

Bloggar för länkbyggnad

Bloggar som matchar din sidas inriktning

Gästinlägg och samarbeten med bloggar skapar användbara länkar till din webbplats. Bra bloggar har ofta även många besökare och en rekommendation från en känd bloggare ger dig ofta mycket trafik, eftersom läsaren redan litar på bloggaren. Ett vanligt samarbete är att en bloggare recenserar en av dina produkter och inkluderar en relevant länk.

Pris: 0 – 3000 kr / länk eller inlägg

Relaterade sidor för länkbyggnad

Relaterade sidor som inte konkurrerar

Det finns säkert ett antal webbplatser som är relevanta för din webbplats, men som inte är direkta konkurrenter till dina produkter eller tjänster. Ta kontakt med deras administratörer och diskutera samarbetsmöjligheter. Ibland kan du få en länk helt utan kompensation, ibland kanske ni kan nämna varandra i blogginlägg, eller så kanske du kan skriva ett gästinlägg på deras blogg. Hemsidan är oftast den starkaste platsen att länkas från och brukar även kosta mer om det är möjligt.

Pris: 0 – 5000 kr / år / annons eller länk

Banners för länkbyggnad

Banners med direktlänkar

Många webbplatser erbjuder annonsplatser och det kan vara en bra länkmöjlighet, särskilt om sidan är relevant till din. Exempel: Om din webbplats jämför billån så kanske du kan få en bannerlänk från ett bilforum.

Pris: 100 – 10 000 kr / år

Företagskataloger för länkbyggnad

Företagskataloger

Det finns många företagskataloger, både kostnadsfria och betalda varianter. Den typen av länkar är inte lika starka som de brukade vara, men är bra för att fylla och diversifiera länkprofilen, samt kan ge dig trafik. Dessutom finns säkert dina konkurrenter i en eller ett par av företagskatalogerna. Utnyttja åtminstone de bästa katalogerna och skriv en unik beskrivning av din webbplats för varje katalog.

Pris: 0 – 2000 kr / år

Stads- och kommunsidor för länkbyggnad

Stads- och kommunala webbplatser

Det finns ofta möjligheter att få länkar från kommunens eller stadens webbplatser om ditt företag är beläget lokalt. Det är pålitliga länkar och stärker dessutom din lokala sökmotoroptimering (lokal SEO), vilket gör det lättare för folk i närheten att hitta din webbplats.

Pris: 0 kr

Fack och föreningar för länkbyggnad

Fack och föreningar

Som medlem i fack och föreningar går det ofta att få en länk till ens företag eller personliga webbplats. Om ditt företag är medlem i en företagsförening så får du nästan garanterat en länk till din webbplats. Det kan finnas andra fördelar med att vara medlem och du kanske dessutom får möjligheten att skriva en artikel eller ett blogginlägg åt föreningen.

Pris: medlemsavgifterna du ändå måste betala

Omdömen och recensioner för länkbyggnad

Omdömen och partnerskap

Ditt företag använder säkert verktyg och programvara i verksamheten. Om du är nöjd med en viss produkt eller tjänst, till exempel din betalningslösning, så kan du kontakta leverantören eller utvecklaren och fråga om din rekommendation kan läggas till på deras webbplats, tillsammans med en länk till din.

Pris: 0 kr

Forum för länkbyggnad

Forum

I diskussionsforum på nätet kan du både få länkar och en chans att förbättra eller reparera ditt företags rykte. Om du ser negativa kommentarer så kan du ge svar på kritiken och förhoppningsvis ändra ett negativt intryck till ett positivt.
Positiva, relevanta kommentarer som länkar till din webbplats kan ge dig väldigt relevant och högkvalitativ trafik. Om länkarna dessutom är ”follow”-länkar (det vill säga att länkarna följs av sökmotorer) så kan det förbättra din sökmotoroptimering. Forumlänkar är även bra för att balansera din länkprofil.

Pris: 0 kr

Kommentarer för länkbyggnad

Kommentarer

Kommentarer på blogginlägg eller nyheter är väldigt lätta att skriva och kan ge bra trafik till din webbplats, men det är inte bra att spamma. Länkarna och dina kommentarer bör ha en väldigt tydlig relevans till artikeln/inlägget, annars kanske de inte godkänns, eller blir sedda som spam av sökmotorerna.

Pris: 0 kr

 

Observera: Priserna är endast uppskattningar och du bör alltid ha i åtanke att du betalar för såväl sökmotoroptimering som relevanta besökare. Det vill säga att även om länken kostar 10 000 kr per år så kan den öka antalet besökare till din webbplats och höja webbplatsens rank i sökresultaten. Det är viktigt att analysera värdet både i för- och efterhand. Om länken ger dig 2000 extra besökare på ett år så har du bara betalat 5 kr per besökare och om det är relevant trafik så kanske du ökar försäljningen.

Rykteshantering

Rykteshantering går ofta ut på att lösa klienters eller kunders problem online. Det innebär inte att du ska skriva falska recensioner eller använda andra tveksamma metoder för att skapa en bättre image för ditt företag.

Rykteshantering bör skötas genom att förbättra företagets kundtjänst och serviceutveckling.

Ett bra exempel på detta är att ta del av diskussioner i forum och sociala medier, samt kontakta bloggare som har skrivit något negativt för att erbjuda lösningar på deras problem. På samma gång får du veta vad du måste förbättra i dina tjänster. Kanske du kan svara på kundernas frågor eller skriva bättre instruktioner på din webbplats?

Rykteshantering går även ut på att stärka positiva sökresultat om ditt företag. Naturligtvis är målet att korrigera eventuella fel så att det inte finns något negativt att säga.

Kontaktförfrågan

Jag vill höra mer

Lämna din kontaktinformation, så kommer vi att kontakta dig inom 24 timmar