Vad är konsten med social media-marknadsföring?

Marknadsföring i social media täcker många olika saker, från annonsering till direkt interaktion med användarna. Det kan göras både för att bygga upp ett varumärke och för att öka försäljningen.

Typiska sociala medier för företag att marknadsföra sig i är till exempel Facebook, LinkedIn, Twitter och Instagram, men även tjänster som Snapchat och Pinterest kan vara värda att överväga.

Social media-marknadsföring är i bästa fall en intressant, användbar, mätbar och permanent del av företagets marknadsföringspalett.

Var där dina kunder är

En väldigt stor mängd svenskar kan nås via sociala medier, oavsett deras ålder, kön, hemstad och så vidare. SMM är ett effektivt sätt att starta debatten både inom och utanför målgruppen.

Annonsering i sociala medier kan delas in i två områden, ett för betalda annonser och ett för att upprätthålla en företagsprofil, samt hantera konversationen med användarna.

Betalda annonser i social media kan göras precis som annonsering i Google Ads, med väldigt bra prestanda och fokus på kundförvärv.

Å andra sidan kan aktivt underhåll av ett företags egen Facebook-sida eller andra profiler skapa en hög tillit bland målgruppen och möjliggöra att potentiella kunder aktivt deltar i dialogen.

Mål med marknadsföring i sociala medier

Det finns inga färdiga paketlösningar som fungerar lika bra för alla. Därför är det viktigt att sätta upp målen redan från början och testa vilka alternativ som fungerar bäst.

Här kommer några exempel på vad som kan göras i sociala medier.

Sprid innehållet i social media social media

Sprid innehåll i sociala medier

Om du publicerar kvalitetsinnehåll så vill du att det ska nå så många som möjligt. Innehåll kan vara bilder, text, videos eller hela sidor och kan målinriktas mot dina följare, eller andra grupper som lär vara intresserade.

Social media-marknadsföring bör alltid vara en del av effektiv innehållsmarknadsföring, eftersom även kvalitetsinnehåll är värdelöst om ingen kan hitta det.

Facebook-sida för företag i social media

Facebook-sida för företag

Eftersom Facebook är världens största sociala mediatjänst så är det rekommenderat att ha en företagsprofil på Facebook.

Du kan engagera dig i dialog med dina följare, uppmana dem att dela innehållet du publicerar och sköta en del av kundtjänsten via Facebook.

Nå din målgrupp i social media

Nå din målgrupp

I sociala medier kan du rikta in och visa annonser precis som med vanlig bannerannonsering. Idén är att nå din målgrupp med de mest intressanta annonserna och vägleda dem till ditt företags webbplats eller webbutik.

Det fungerar särskilt bra om din webbplats redan konverterar väldigt bra och du bara behöver mer trafik. Om du når rätt personer med rätt annonser kommer din försäljning sannolikt att öka.

Konverteringar från social media

Konverteringar

Annonsering i sociala medier kan värva kunder nästan lika kostnadseffektivt som textannonser. Om du vill nå så många potentiella kunder som möjligt med en viss budget så bör du mäta konverteringar och målinrikta annonseringen baserat på dem.

Detta bör vara det huvudsakliga målet, särskilt för nyare webbutiker som har en begränsad marknadsföringsbudget.

Annonsera din app i social media

Marknadsför din app

En app är bara till nytta om den har användare. Sociala medier som Facebook låter dig nå rätt personer när de har extra tid till övers. Det är det bästa tillfället att ge dem en användbar app som passar deras intressen.

Du kan lägga till ett alternativ för att ladda hem appen i dina annonser och optimera dem efter antal nedladdningar.

Eventmarknadsföring i social media

Eventmarknadsföring

Diverse events och händelser kan vara ett effektivt sätt att få uppmärksamhet. Med hjälp av Facebook-annonsering kan du få folk att prata om ditt event i förväg och samla in värdefull kritik i god tid.

Att annonsera händelser via Facebook är ofta ett effektivt alternativ, eftersom användarna automatiskt meddelas igen när händelsen närmar sig – utan att annonsören måste betala igen.

Video-annonser i social media

Video-annonsering

Videoannonser i sociala medier är ett väldigt kraftfullt sätt att nå människor idag. En av anledningarna till detta är att bra videos blir delade av tittarna.

Även om det inte är lätt att skapa bra och intressanta videos så är sociala medier de bästa platserna att distribuera dem.

Social media-marknadsföring och dess inriktning

Marknadsföring i social media handlar inte bara om bra idéer och högkvalitativt innehåll. Eftersom det går att nå i princip alla i hela världen samtidigt så spelar målinriktning en allt större roll.

Precis som i övrig digital marknadsföring går det att välja många olika inriktningsalternativ i sociala medier. Du kan visa dina annonser baserat på intressen, ålder, kön, plats eller andra variabler för att nå rätt publik med rätt innehåll.

Tänk på detta när du riktar annonser:

  • Vilken målgrupp vill du nå med annonseringen?
  • Vilken typ av kunder har du i den här målgruppen (kundprofiler) och hur kan du anpassa annonserna efter dem?
  • Matchar inriktningen dina mål?
  • Börja med en bredare inriktning och skala av det som inte fungerar

Hur kan vi hjälpa ditt företag med social media?

  • Få hjälp med planering och löpande optimering av annonser
  • Ta reda på vilka kunder som gör vad på dina sidor och hur du får ut det mesta av annonseringen, via analyser

Kontaktförfrågan

Jag vill höra mer

Lämna din kontaktinformation, så kommer vi att kontakta dig inom 24 timmar