Många digitala marknadsföringsbolag drar en tydlig linje mellan annonsering, konverteringsoptimering och sökmotoroptimering. Är det verkligen en bra idé? Vi börjar med en snabb genomgång av begreppen och deras förkortningar:

PPC (Pay-Per-Click) / SEM (Search Engine Marketing)
– Betalda annonser, till exempel Google AdWords och Bing Ads

Sökmotoroptimering / SEO (Search Engine Optimization)
– Går ut på att ranka en webbplats högre i sökmotorer

Konverteringsoptimering / CRO (Conversion Rate Optimization)
– Går ut på att öka andelen besökare som genomför en handling

De flesta erbjuder sina tjänster inom dessa områden som enskilda produkter, eftersom många kunder är på jakt efter en specifik lösning. Av flera anledningar är detta inte nödvändigtvis den bästa eller mest effektiva lösningen för endera parten.

Kunden får sällan bästa möjliga avkastning

En vanlig missuppfattning är att man bör se konverteringsoptimering och sökmotoroptimering som två skilda saker. När de görs på rätt vis både kan och bör de göras tillsammans. Istället för att enbart jaga toppositionerna i Googles sökresultat för att fånga in mer trafik, eller satsa allt på att sänka sina kostnader per klick, bör man främst fokusera på kundernas behov.

Fler besökare gör ingen nytta utan konverteringar

På samma vis är det våghalsigt att göra stora SEO-projekt utan ordentlig research, för att få reda på de bästa sökorden att optimera sina sidor för. Det finns verktyg för att hjälpa dig på vägen, men problemet är att alla siffror och statistik inte alltid stämmer överens med verkligheten – eller med kundernas behov.

One does not simply increase conversion rate

Ett visst nyckelord kan exempelvis ha väldigt stora sökvolymer, men väldigt låg konverteringsfrekvens. Det kan vara rent omöjligt att gissa i förväg. Vissa nystartade webbutiker väljer att skippa betalda annonser ”i början” för att spara en slant, men i längden kan det kosta dem mer, eftersom det finns betydligt mindre data att analysera.

Hur kompletterar betalda annonser, konverteringsoptimering och SEO varandra?

By Our Powers Combined SEO PPC CRO SMM
För mer kan du besöka SEO memes.

PPC-annonsering hjälper dig att hitta effektiva nyckelord.

Den solklara nackdelen är att du betalar för trafiken, men det är inte bara nya kunder du får i utbyte. Genom att använda betalda annonser kan du skörda massvis av ovärderlig information om vilka nyckelord som konverterar bäst, vilka landningssidor som fungerar bäst för vilka termer, samt möjligheten att hitta guldkorn bland så kallade ”long-tail keywords” med hjälp av bred matchning – Allt utan att behöva ranka sidan organiskt först – en process som kan ta många månader eller år.

Sökmotorer tycker om sidor med färskt innehåll

Frekventa tester och förändringar är en nödvändig del av konverteringsoptimering. Det innebär att ditt innehåll uppdateras (och förhoppningsvis förbättras) ofta, vilket bland annat leder till att sökmotorerna besöker din sida oftare.

Sökmotoroptimerade sidor får bättre kvalitetsresultat i PPC

Google AdWords använder sig av ett system som kallas Quality Score (QS), eller kvalitetsresultat, för att avgöra hur relevant ett visst nyckelord är. Ju högre QS, desto mindre betalar du per klick.

En av faktorerna för denna poäng är hur relevant landningssidan är för nyckelordet, så en sida som är väl-optimerad för SEO är även optimerad för QS. Väldigt många missar att använda alla variationer av nyckelorden i sina brödtexter och betalar således mer för sina annonsklick.

Användarvänliga webbplatser genererar naturliga länkar

Länkar har en stor betydelse inom sökmotoroptimering. Genom att ha länkar från pålitliga, relevanta sidor ökar din sidas tillit och lockar förhoppningsvis organiska besökare på samma gång. Google och övriga sökmotorer kämpar hårt mot så kallade artificiella länkar, vilket gör det betydligt svårare att göra sin webbplats mer pålitlig.

User Experience vs Design

En webbplats med bra innehåll, som är väl-optimerad för besökarnas skull, har en betydligt större chans att bli delad av och länkad till av dem. På så vis byggs dina inkommande länkar automatiskt och naturligt.

Du kan upptäcka och rikta in dig på många sökord med låg sökvolym

I många branscher är det ett eller par sökord som har majoriteten av sökvolymen, så konkurrensen för dem är väldigt hård. Något som många missar är dock att man kan få stora volymer genom att satsa på många sökord som har individuellt låga sökvolymer – med betydligt mindre konkurrens och lägre totalkostnader. Det är ofta en väldigt bra strategi för nystartade butiker.

Mät det som är viktigast istället för att bara fokusera på ranking

Visst är det fördelaktigt att ranka högt i sökmotorer och många klienter vill anlita ett SEO-företag som kan hjälpa dem att göra just det. Genom att kombinera betalda annonser i t.ex. Google AdWords med sökmotoroptimering och konverteringsoptimering så får du dock ut mer per besökare.

Conversion meme

Glöm inte bort att hålla koll på avkastningen på din investering, kundernas livstidsvärde, söktrender och så vidare bara för att du vill ranka på första plats. Vill du hellre ha 1000 kunder som handlar en gång var, eller ett hundratal som återkommer igen och igen?

Lägg inte alla ägg i samma korg

Ingen vill basera hela sin verksamhet på en enda säljkanal, eftersom företaget blir otroligt sårbart. Det kan gå under bara på grund av att kanalen avbryts av en eller annan anledning – till exempel att en annan sida plötsligt rankar högre, eller att ditt AdWords-konto bröt mot en regel du inte ens var medveten om.

All eggs in one basket

Google och andra sökmotorer är också företag, som också är motiverade av egna intressen. Naturligtvis tycker de om när deras användare klickar på annonser istället för organiska sökresultat – och många gör det. Att endast satsa på att ranka högt alltså att förbise en stor del av din potentiella publik.

Ett annat sätt att se på det är att satsa på sökmotorsynlighet istället för rank. Bör du inte utvärdera resultaten baserat på den statistik som är mest relevant för ditt företag?

Det här inlägget är till stor del en översättning av ett inlägg som min kollega Samuli skrev för SEMrush. Originalet hittar du här.

Om du uppskattade inlägget får du gärna dela det med andra!