Det blir allt vanligare för företag att investera i Google AdWords-annonsering, oavsett storlek. Det är inte konstigt, eftersom det är bland de bästa sätten att öka sin försäljning online. Ditt företag måste inte ha en gigantisk marknadsföringsbudget för att prova på AdWords, men du kanske inte har råd att anlita en expert. Du kan istället prova på några olika saker med en liten investering för att lista ut vad som fungerar bäst för dig. Dina lyckade kampanjer kan återinvesteras i ytterligare experiment!

Det hela fungerar som en auktion, där du budgiver på nyckelord för att få dina annonser att visas över andras. För att försäkra en fantastisk framgång krävs det erfarenhet, men det går att uppnå goda resultat även utan expertis – Åtminstone i små volymer. Här har vi samlat några bra strategiska tips som du kan följa för att skapa lyckade kampanjer i Google AdWords.

Välj nyckelord

Att välja rätt nyckelord är viktigt, särskilt med en liten budget, eftersom det kommer ha en stor inverkan på din framgång. Om ditt företag har ett starkt varumärke så är antagligen de bästa sökorden relaterade till det, men annars måste du lista ut andra nyckelord. Det kan vara namnen på eller typerna av produkter du säljer, enskilt eller i kombination med ord som köpa, beställ eller med detaljer så som produktens färg. Det finns många faktorer som avgör vilka de bästa nyckelorden är, som skiljer sig från bransch till bransch och företag till företag.

Nyckelordstyper (match type) i Google AdWords

Det är viktigt att veta vad skillnaden är mellan de olika typerna av nyckelord, eftersom det har en stor inverkan på så väl sökvolymen som relevansen och kostnaden. Du kan välja exakt, fras eller bred som matchtyp. En exakt matchning anges genom att sätta nyckelordet inom [hakparenteser] och visar endast din annons för någon som skriver in exakt samma ord i Google, vare sig mer eller mindre. Om du säljer bananer kan du använda exempelvis [bananer] och [köp bananer] som exakta sökord.

Frasmatchning anges genom att ange nyckelorden inom citationstecken (till exempel ”bananer” eller ”köp bananer”) och visar resultat för sökningar som innehåller sökorden i samma ordning, även om fler ord har använts innan eller efter frasen. Så en sökning efter ‘gröna bananer’ eller ‘billiga bananer’ kan göra att din annons för ”bananer” visas.

Bred matchning anges genom att sätta plustecken framför sökorden (till exempel +bananer eller +köp +bananer). Det gör att dina annonser kan visas för vilken sökning som helst som innehåller dina sökord. En kampanj med breda nyckelord måste bevakas noggrant, eftersom irrelevanta sökningar kan leda till att din annons visas. Du vill väl inte betala för irrelevant trafik? Å andra sidan kan du upptäcka nya, relevanta sökord bland alla de kombinationer som vanliga människor faktiskt använder.

Kvalitet över kvantitet

Även om du har massvis av produkter och tjänster så måste du inte försöka fånga hundra procent av den relevanta trafiken från AdWords, med alla möjliga variationer av nyckelorden. Du kan exempelvis börja med att endast ha den mest relevanta enskilda sökfrasen för varje kategori och enbart få den mest relevanta trafiken. När du har tid och råd kan du lägga till ytterligare nyckelord för att öka antalet besökare, men håll ett öga på hur lönsamma de är. Ibland är det bättre att betala mer för ett fåtal sökord än att betala lite för massvis av dem.

Google AdWords Kvalitetspoäng

Om du har en liten budget vill du antagligen inte betala för att hamna på första plats i sökresultaten, eller ens i topp tre. Kostnaden för toppresultaten beror på din niche, kvalitetspoäng och mer därtill. Din marknadsföring bör i första hand vara lönsam, så det kan vara mer värt att satsa på de lägre platserna som får färre klick, men fler konverteringar.

Vad är AdWords kvalitetspoäng (Quality Score)?

Det handlar helt enkelt om hur väl dina nyckelord, dina annonser och sidan de leder till hänger ihop. Dessutom utvärderas klickfrekvensen och andra faktorer för att bedömma hur bra eller dålig en viss annons är. Om din kvalitetspoäng i AdWords är hög så kommer du att kunna hamna på en högre position utan att betala mer per klick, så det handlar inte enbart om vem som gör det högsta budet.

Gör följande för en hög kvalitetspoäng och klickfrekvens

  • Se till att nyckelorden används i annonsen
  • Se till att annonsen motsvarar landningssidan
  • Skapa informativa, relevanta annonser
  • Uppmana till handling
  • Nämn vad som skiljer dig från konkurrensen

Ommarknadsföring (Remarketing) i AdWords

Den här typen av annonsering låter dig återmarknadsföra produkter eller tjänster till besökare som har besökt din hemsida tidigare. Du kan till och med visa de specifika produkter som besökaren tidigare har sett på din hemsida. Det är en av de billigaste formerna av AdWords-annonsering (per klick).

Google AdWords Remarketing

Platsinriktning (Location targeting)

Om du har en fysisk butik du vill att folk ska komma till så vill du antagligen inte att folk som bor väldigt långt bort ska se dina annonser. I så fall kan du använda platsinriktning i Google AdWords för att endast visa dem för folk som bor i närheten, baserat på land, ort, stad, eller rent av ett visst antal kilometers omkrets.

Platsinriktning

Visningsperioder för AdWords-annonser

Du kan lista ut vilka tider på dygnet då flest köp sannolikt kommer att genomföras och sedan ställa in dina annonser att endast visas under dessa tidsperioder. Det kan spara dig pengar genom att bli av med klick som inte leder till köp och få fler som gör det. Det är även ett självklart alternativ om annonsen t.ex. refererar till en fysisk butik eller en telefontjänst som är stängd under vissa tider.

Tidsperioder för AdWords

Enhetsinriktning (Device targeting)

Alla hemsidor rekommenderas att vara mobilvänliga, särskilt onlinebutiker. Om din hemsida inte är det, eller om du bara vill spara en slant, så kan du exempelvis stänga av mobila annonser. Enhetsinriktning kan även användas för att visa särskilda annonser för mobila användare, eller för att ta dem till den mobila versionen av din hemsida. Du kan även ställa in olika budangivningar för olika typer av enheter, så om konverteringsfrekvensen är sämre för mobiler kan du anpassa budet därefter.

Enhetsinriktning

Summering

När din Google AdWords-annonsering börjar att generera intäkter så kan du expandera dina kampanjer och lägga till fler metoder för att öka din marknadsförings räckvidd. Du vill antagligen inte begränsa ditt företag till en enda källa, men om du måste så är Google AdWords definitivt ett av de bästa alternativen. Redan från början bör du sätta mål, göra en plan och mäta resultaten på ett exakt vis. Vill läsa mer? Vi har gott om information om Google Ads-annonsering, samt om online-marknadsföring i största allmänhet här hos SEOSEON. Kontakta gärna oss om du har några frågor om marknadsföring eller våra tjänster!

Tyckte du att den här artikeln var intressant? Dela den gärna i sociala medier.